Provsmakning av whisky

Varför just whisky? Varför inte t ex Cognac? Svaret är enkelt och lyder: För whiskyns smakvariationer! Cognac i all ära, men det är bara whisky som ständigt kan överraska med sin enorma variationsrikedom. En erkänd whiskyexpert har sagt att det tog upp till 40 år för honom att hitta sin absoluta favoritsmak. Som nybörjare har jag hållit på med whisky endast ett fåtal år, men redan nu hoppas jag att jag aldrig finner min absoluta favorit. Det skulle ju sätta stopp för det intressanta letandet. Min favoritcognac har jag redan funnit för länge sedan. Förvisso har jag hittat ett antal whiskyfavoriter, men den skaran bara ökar med åren. Att plocka ut någon enskild whisky från den skaran går inte. De är nämligen alla så olika men samtidigt så utmärkta! Whisky skall alltså provsmakas igen, igen och igen ...!


Umgänget med whisky saknar generella regelverk. Ingen gör varken rätt eller fel. Du skapar dina egna regler utgående från dina egna preferenser - på samma sätt som whiskyns stamfäder, Irländarna och Skottarna, alltid gjort, dvs precis som de själva vill. För att kunna njuta fulländat av en whisky behövs dock en viss basutrustning. Förutom ögon, näsa och mun behövs ett rent glas samt en kanna med kallt vatten, dock ej isvatten. Det som följer nedan skall således inte tolkas som ett försök att fastställa några regler för ett kommande whiskyumgänge. Nej, tanken är endast att förmedla vissa nyttiga erfarenheter från gångna (men ej bortglömda) whiskyälskare.

 
Vattnet skall vara mjukt och smaklöst. Kranvatten duger endast i nödfall - källvatten är att föredra. Vattnets betydelse vid provsmakningen är av stor betydelse. Det dämpar alkoholens genomslagskraft i aromen/smaken samt förstärker (frigör) och förlänger de efterlängtade aromatiska smakupplevelserna. Detta gäller speciellt de mest aromatiska Single Malt Whiskyna. Blended och andra mindre aromatiska whiskyn kräver mindre vatten. Du måste även här hitta din egen väg. Experimentera!


Glaset skall helst vara tulpanformat (bouquetglas/aromglas). Vissa sherryglas (sherry copita), smala konjaksglas (brandy snifters) och vinprovsmakningsglas duger. Det idealiska whiskyglaset är som ett traditionellt konjaksglas, men med en smalare midja och en mindre öppning. Bl a the Scotch Malt Whisky Society i Skottland har utvecklat ett speciellt whiskyglas som fyller måtten.

 
Munnen finns till för att motta whiskyn för omedelbar avnjutning. Tungan och gommen i munnen är de organ som identifierar bäst de olika smaknyanserna i whiskyn. De grundläggande smakerna är sött, surt(syrligt), salt och beskt(torrt). Munnens storlek och utformning saknar betydelse i detta sammanhang men före en provsmakning bör munnen inte belastas med andra dominerande smaker, t ex från starkt kryddad mat, cigaretter, karameller mm.


Näsan är den överlägset mest betydelsefulla utrustningen som behövs vid provsmakning av whisky. Näsan är vårt mest sensitiva organ. Det finns endast 4 grundläggande smaker och tre grundfärger, men det finns hela 23 grundläggande aromer! Näsans förmåga att urskilja nyanser är oslagbar jämfört med t ex smaksinnets och synens.


Ögonens roll i detta sammanhang är inte av avgörande betydelse. Det kan dock vara nyttigt att också kunna se det som avnjuts. Man skall dock vara försiktig att döma med synen - det kan vara förrädiskt.


Proceduren vid provsmakning av whisky är enkel. Häll en lämplig portion (a dram) whisky i glaset, beskåda drycken i glaset, snusa på aromerna, ta en liten smutt, snusa igen, fyll på lite vatten, snusa igen och tag sedan den efterlängtade klunken. Då du snusar på aromerna eller tar en smutt eller klunk, var då alltid koncentrerad och avslappnad. Det ger det bästa resultatet. Låt smutten och klunken alltid rulla en stund i munnen och inregistrera smakupplevelserna. Svälj sedan drycken och vänta ut eftersmaken!

 

<= FRONT PAGE               E-post martin(a)gardberg.net         FORWARD =>